Centrum pro objevitelský způsob výuky, nejlepší místo pro děti

Základní škola, Starodubečská 413

Starodubečská 413, Praha 10 - Dubeč, 107 00

tel: 272 701 838

reditel@zsdubec.cz
272 701 838

Exkurze do Geofyzikálního ústavu

14.10.2024 11:02

V úterý 8. října se 9.C s třídní učitelkou vypravila na exkurzi do Geofyzikálního ústavu AV ČR v.v.i., pro většinu žáků to bylo první setkání s vědci naživo.

Exkurze byla velmi pestrá, nejprve nás přivítal Mgr. Ondřej Krýza, Ph.D., který nám ukázal laboratoře, v nichž se modelují prakticky i matematicky procesy deformací hornin jak v zemské kůře, tak v zemském plášti. Žáci byli nadšeni modely vrásnění, střetu litosférických desek, vulkanické a seismické činnosti z různobarevného vosku, písku, neoprenu, jílu a dalších materiálů.
Práci vědců jsme si vyzkoušeli i v praxi, při měření odporu v půdě venku (elektrická odporová tomografie s Mgr. Radkem Klanicou, Ph.D.), vizualizaci dat a experimentálním pokročilém použití umělé inteligence k zjištění, co bylo již o některých tématech vyzkoumáno.
Na naše předpřipravené dotazy nejen o vzniku a geologickém vývoji Země odpovídalo v rámci besedy velmi poutavě několik vědců, Mgr. Ondřej Krýza, Ph.D., za biology Mgr. Kateřina Voráčová, za aplikovanou geologii nejen pro archeologické výzkumy Mgr. Radek Klanica, Ph.D. a o magnetických horninách a obecně magnetismu Země a environmentální a aplikované geofyzice Ing. Hana Grison, Ph.D..
Diskuse skončila až filozoficky zamyšelním nad průnikem věd filosofických a přírodních, důležitý dojem však též v žácích vyvolalo zjištění, že vědci mohou vypadat různě a je důležité učit se tvořit otázky a nestydět se zeptat.
V neposlední řadě jsme exkurzi využili k diskusi o tom, jak se jednotlivé vědečtí pracovníci dostali k této kariéře a co je v každodenní práci baví a motivuje.
MH