Centrum pro objevitelský způsob výuky, nejlepší místo pro děti

Základní škola, Starodubečská 413

Starodubečská 413, Praha 10 - Dubeč, 107 00

tel: 272 701 838

reditel@zsdubec.cz
272 701 838

Pobyt žáků a učitelů z Katalánska úspěšně pokračuje

15.05.2024 21:48

V úterý 14.5. jsme společně se španělskými žáky a učiteli navštívili památky Prahy. Prošli jsme část tzv. Královské cesty: od Karlova mostu a Staroměstské mostecké věže jsme došli Karlovou ulicí k domu, kde žil v letech 1607 – 1612 Johannes Kepler. Pak jsme pokračovali k budově Klementina s astronomickou věží. Protože naše kroky dál vedly na Staroměstské náměstí s orlojem, pan průvodce nám u budovy Klementina názorně vysvětlil princip, na kterém časomíra orloje pracuje.

Na Staroměstském náměstí jsme se zastavili nejen u orloje, ale též u Mariánského sloupu, pražského poledníku a viděli jsme dům – nynější kavárnu Einstein, ve kterém se kdysi scházeli Albert Einstein a Franz Kafka se svými přáteli.

Po prohlídce interiéru Týnského chrámu s hrobkou Tychona Brahe jsme opustili Staroměstské náměstí a šli jsme Celetnou ulicí ke Karolinu a poté k Prašné bráně, kde naše prohlídka památek končila.

Kolem Obecního domu jsme došli k Palladiu. Protože byl výklad k procházce ,,Prahou astronomickou“ kompletně veden v angličtině, maximální soustředění na cizí jazyk nás unavilo a tak všichni uvítali odpočinek s občerstvením.

Odpoledne jsme vyrazili ulicí Na Příkopech k dolní části Václavského náměstí. Pokračovali jsme metrem na nám. Jiřího z Poděbrad. Odtud to byl jen kousek do Mahlerových sadů a k TowerParku, což je současný název žižkovské televizní věže s vysílačem.

Nejdříve nás manažer Kongresového centra anglicky seznámil s historií věže od počátků stavby až dosud. Promítl nám film se zajímavostmi o této stavbě. Všichni jsme se ale nejvíce těšili na zlatý hřeb programu – do observatoře 360° ve výšce 93 m. Po malých skupinkách jsme vyjeli výtahem, abychom přes prosklené stěny obdivovali a fotili Prahu z výšky! Byl to pro nás i pro naše hosty nezapomenutelný zážitek.

Pozdě odpoledne jsme dojeli s našimi španělskými kamarády ke škole a těšili se na další den.