Centrum pro objevitelský způsob výuky, nejlepší místo pro děti

Základní škola, Starodubečská 413

Starodubečská 413, Praha 10 - Dubeč, 107 00

tel: 272 701 838

reditel@zsdubec.cz
272 701 838

Záchranářský den

16.10.2024 14:10

Městská část ve spolupráci se základní školou uspořádala dvoudenní Záchranářský den, který přinesl spoustu užitečných informací a zážitků pro všechny. 

První den byl věnován žákům prvního stupně, pro které byla připravena čtyři stanoviště. Na stanovišti Besipu se naučili, jak se bezpečně pohybovat na silnici i chodníku, jak být dobře vidět ve tmě a proč je důležité používat reflexní prvky na oblečení a na kole. I to, jak je potřebné správné obutí a použití ochranných pomůcek na kolech, koloběžkách i bruslích. Dubečští hasiči jim vysvětlili, jak se chovat v případě požáru. Na stanovišti první pomoci si  žáci vyzkoušeli praktické dovednosti na třech figurínách, kde natrénovali správnou techniku masáže srdce. Kromě toho se učili obvázat rozřízlou ruku za použití maskování. Byla to skvělá příležitost si vyzkoušet základy první pomoci a připravit se na možné krizové situace. Policie ČR se věnovala prevenci, bezpečnosti a problematice návykových látek.

Druhý den byl pro druhý stupeň.  Zájemci si mohli na nárazovém  trenažéru vyzkoušet, co  s nimi udělá  náraz při nízké rychlosti. Besip přinesl ukázku kvality přileb a speciální brýle simulující opilost, únavu nebo účinky drog. A také jako první den zdůraznil důležitost reflexních a fluorescenčních  prvků. Na dalších stanovištích probíhala obdobná výuka jako pro první stupeň – hasiči, první pomoc a policie, samozřejmě zaměřená na starší žáky. 

První den akce zpestřil také spolek chovatelů, u kterých si děti mohly pohladit králíky a holuby. Na závěr si všichni účastníci odnesli pitíčka a sladkosti v podobě tatranek a miňonek.  Počasí nám přálo, bylo přímo tuzexové!

Děkujeme všem, kteří se na této akci podíleli, a těšíme se na příští ročník.